Ana içeriğe atla

HEYBEMİZ





“Bizler ki, başları aynı kitaplara eğilmiş kimseleriz. Bizden yakın akraba mı olur?”

Cemil Meriç


Milenyum, iletişim, teknoloji, endüstri, bilgi, internet… Adının bir türlü konulamadığı bereketsiz bir çağda yaşıyoruz. Bu bereketsizlik, farkında olsun olmasın her milletten ve her yaştan insanı içine hapsetmektedir. Az bir huzur bulabildiğimiz mekânlar, para veya takipçi kazandırmayan sanat faaliyetleri, reklam kokmayan hayır işleri, hatta öylesine yolda yürümek bile artık bir anda kazanç, reklam veya politika aracına dönüşebilmektedir. Böyle bir ‘Bereketsizlik Çağı’, insana nefsî emellerinin dışında elini attığı her yerin kuruduğunu, tadının kaçtığını hissettiriyor.

Neyse ki bize iklimimizi bulduracak kitaplarımız ve bu kitapları heybesinde taşıyan, aynı dili konuşan, kan bağından da sağlam bir bağ ile birbirine bağlı gönül insanlarımız var. Kimi zaman kılavuz hükmündeki kandil kitaplar, kimi zaman bu gönül dostları, yola çıkan insanın heybesine mumun başka bir mumu yakması gibi kitap koyarlar. Muhabbet, heybeden heybeye artarak ve ilerleyerek devam eder böylelikle. Ve bu muhabbet çerağı, insanın yolunu, kalbini aydınlatırken onu yaşadığı çağın menfî tesirlerinden de muhafaza eder.

Bizler de heybemizde üç beş kelime ile yola çıkıp kandil kitapların ve büyüklerimizin ışığını takip etmeye niyet ettik. “Okumak listeyle olmaz. Okumak her insanın kendi serüvenidir.” sözüyle bizlere yol gösteren büyüğümüzün de izini sürerek her kitabın bir sonraki kitabı işaret etmesiyle ve heybelerimizden aldığımız kuvvetle yolda olmaya gayret eder olduk.

Heybemizde Kelimeler ile yola düştük.

Başlarda sitenin adı “Kandil Kitaplar” olsun istedik. Lakin düşündük ki: bizden sonrakilere kitapla olduğu kadar bazen bir şiirle, türküyle, belki bir tek söz hattâ nazarla bir işaret taşı bırakabilirdik. Kandil Türküleri, Kandil Şahısları veya Kandil Şehirleri de içine alabilecek ve yol halini de ifade eden bir Heybemiz olsun dedik. Bizden önce gidenlerden toplayabildiğimiz notları bizlerin ve bizden sonrakilerin istifadesi için bir heybede biriktirmektir niyetimiz. Allah utandırmasın.

Bizler ki, yürekleri aynı türkülerle çarpan kimseleriz. Bizden yakın akraba mı olur?

Aşk ile…..


Yayın Kurulu



Yorumlar