Ana içeriğe atla

BURSA-1 - A. ENBİYA UZDİL

Ensar'ın “Haydi” demesiyle birbirini takip eden meçhul bir maceraya, bir seyahatler dizisine atılmış olduk. Cuma gününe yola çıkmaya niyet ettiğimizde günlerden salıydı. Aradaki iki gün içerisinde de plan yapmaya bir türlü fırsat bulamamıştık. Aklımızda son durağı Bursa olmak üzere bir rota ve birkaç şehir ismi vardı sadece. Nereye nasıl ulaşacağımızı, nerde kalacağımızı ne yiyip ne içeceğimizi bilmeden sırt çantamıza bir ceket, pantolon ve gömlek koyarak hazırlığımızı tamamladık. Yolcunun halini Allah bilir demişler ya, bizim de tüm hesabımız işte o kadardı,
Bursa'yı ilk kez bundan bir yıl önce Cihan'la birlikte ziyaret etmiştik. Kadıköy'den kalkan İDO'ya yetişmek için sabahın bizce erken bir saatinde koşturmaya başlamış, öğlene doğru Mudanya'ya ulaşıp, gün boyu şehri yürüyerek bir baştan bir başa dolaşmıştık. Bu sebepten Ensar'la yaptığımız bu ikinci ziyarette, şehrin o kadar yabancısı sayılmazdım ancak gece yarısına az bir zaman kala otogar tarafında inmiş olmamızdan dolayı önceki seferde yaşamadığım tedirginlikler yaşıyordum. Yolculuk boyunca aradığımız vakıf yurtlarının misafir öğrenci kabul etmemesi ise bu tedirginliklerin üstüne bir yenisini daha ekliyordu. Geceyi geçireceğimiz, başımızı sokacağımız bir yer ayarlayamamıştık.


Şehir merkezine ulaşana kadar yaptığımız telefon görüşmeleri ile bütçemizi aşan, içimize de sinmeyen bir pansiyon köşesi bulup kırk yamalı bir uykunun kollarına kendimizi bıraktığımızda saat gece ikiye geliyordu. Gün sonunda içimizde yolda kalmış öğrencilere sahip çıkmayan yurtlara karşı kırgınlık, eski kervansaray misafirperverliğine de özlem vardı.
Ertesi gün uyanır uyanmaz Bursa Ulu Camii’ne doğru yola koyulduk. Avlunun biraz berisinde, camiyi ziyarete gelenlerin gönül rahatlığıyla oturabileceği, taburelerini çınarların gölgesine atmış bir çay ocağı vardı. Camiye girmeden önce bu durakta biraz soluklanıp gezi rotamızı oluşturduk. 

Rotamız şu şekildeydi:
1) Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri. Ahmet Hamdi'nin “Gümüşlü” diye bahsettiği tepe, eski Bizans kalelerinin kalıntılarının bulunduğu yermiş. Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi şehre hâkim bir tepe olan bu tepe de yan yana olan türbelerde medfun bulunuyorlar. Türbelerin biraz ilerisinde II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan saat kulelerinden birisi de bulunmaktadır.


2) Üftade Hazretleri'nin medfun bulunduğu türbe ve Üftade Cami. Devrin mutasavvıflarından, Aziz Mahmut Hüdayi hazretlerinin de hocası olan Üftade hazretleri Bursa Ulu Camisi’nin de ilk müezzinidir. Namaz vakitlerinde kalabalığı takip ettiğinizde bu camiyi bulabilirsiniz. Eski Bursa evlerinin bulunduğu yerde olan caminin yakınlarında Somuncu Baba'nın evi ve fırını da bulunmaktadır.

3) Tofaş Araba Müzesi. İçerisinde geçmişten bugüne at arabası ve motorlu araba olarak kullanılmış olan araçların sergilendiği, dışarısında ise su şehri olarak ünlenmiş olan Bursa'ya yaraşır şekilde yemyeşil bir bahçesi bulunan huzurlu bir alan. Şehri yürüyerek gezecek olanların buraya ulaşmak için yokuş çıkmaları gerektiğini göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

4) Yeşil Cami ve Yeşil türbe. Sultan I. Mehmet Han'ın medfun bulunduğu türbedir. Merdivenlerden çıkarken yan tarafta bulunan ağacın altında Yavuz Sultan Selim'in muhibbi Hasan Can'ın olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor.

5) Emir Sultan Cami ve türbesi. Devrin mutasavvıflarından Emir Sultan hazretleri aynı zamanda Yıldırım Bayazıt Han'ın damadıdır. Bursa'nın ruhaniyetli bir şehir olarak nitelendirilmesinde ve döneminin önde gelen ilim merkezlerinden birisi olmasında emeği vardır.
Yolculuk sırasında ayak izlerini takip ederek Bursa'yı gezdiğimiz dostumuz, bizi caminin aşağısında bulunan Zeki Müren'in kabrine de götürdü.

6) Yıldırım Bayazıt Cami ve Türbesi. Şehrin doğusundaki son durağımız burası. Şehrin batısında ise Muradiye Külliyesi bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet Han'ın babası Sultan II. Murat ve Taşlıcalı Yahya'nın "Meded meded yıkıldı bu cihanın bir yanı" diye feryat edip katlinin ardından mersiye yazdığı Şehzade Mustafa bu külliyedeki türbelerde yatmaktadırlar.


Artık sıra geldi Bursa Ulu Camii'ni gezmeye...


Yorumlar