Ana içeriğe atla

"SORULARIN PEŞİNDE" - A. ENBİYA UZDİL


Bir dost ile bir yıldan fazla zamanı geride bıraktığımız kitap okuma programında bu ay yeni bir kitaba başladık. Bu kitap, İhsan Fazlıoğlu hocanın 2015 yılının kasım ayında ilk baskısını yapmış olan Soruların Peşinde kitabı... Felsefe-bilim tarihi, matematik tarihi ve felsefesi üzerine çalışmalar yürüten, aynı zamanda Türk tarihi içerisindeki gelişmeleri yazma eser kaynaklarına dayanarak inceleyen İhsan Fazlıoğlu hoca soru cevap usulüyle kaleme alınmış olan bu kitabında Selçuklu - Osmanlı - İslam tarihindeki meseleleri nazari planda ele almış.

Kitabında, "Eşyanın, hayvanın bir geçmişi vardır ama tarihi yoktur. Geçmiş ancak ondan ibret alındığı vakit tarih haline gelir." diyerek bu alandaki çalışmalarından maksadını ifade ettiği gibi, ibret almaktan maksadının ise idrak etmek olduğunu söylemektedir. İhsan Fazlıoğlu'na göre, tarihten ibret almamız, tarihi idrak edebilmemiz için geleceğe ilişkin bir projemizin olması gerekir, aksi halde yapılan okuma ve incelemelerin nostalji olarak kalması yahut sırtımıza yük olması kaçınılmazdır. Bütün bu ilkeler eşliğinde yapılan tarih okumaları geçmiş - gelecek - şuan arasındaki sürekliliğin farkına varılması; hayatla irtibat halinde, yaşayan bir tarih şuurunun tesisine hizmet etmesi bakımından üzerinde durulması gereken bir alanı ifade eder. 

Tarih içerisinde idrak ve yöntem farklılık gösterebilir. Bugünkü aklım olsaydı şeklinde ifade ettiğimiz bu durum aslında bize zaman içerisinde idrakimizin farklılaşabileceğini gösteriyor. Basit bir ifadeyle araç gereçlerdeki farklılıklar da yöntemin zamanla farklılaşma gösterebileceğini gösterir. Ancak bizim dün olduğumuz kişi ile bugün olduğumuz kişi arasındaki bağ iki eylemimiz arasındaki tavrın aynı oluşundan ileri gelmektedir. Tavrın yani usulümüzün. Kitap, Selçuklu - Osmanlı - Cumhuriyet tecrübelerinin sahibi olan bizlere, geleceğe dair bir söz söyleyebilmek için yine tarihi tavrımızı takınmamız gerektiği ikaz ediyor. Bunu da İhsan Fazlıoğlu'na göre şahsiyet - mensubiyet - ehliyet sahibi olduğumuzda başarabiliriz. İlk adım ise her zaman dert sahibi olmaktır. Çünkü dert sahibi olmak “yolda olmak”tır. 


Yorumlar