Ana içeriğe atla

FERHAT ALTUN'UN ÖMER FARUK'A YAZDIĞI ŞİİR - fazlı bayram


Şiir burada tüm motifleriyle yerli ve yerinde bir kilim. (Ben yazıda giriş, gelişme, sonuç noktalama sevmem. Böyle başlar yazılarım.) Bütün iklimlerinden gönlün, süzülüp ırmağa dönmüş billur tadında. Zihin, aklın ve fikrin kılcal damarlarının hepsinden başarılıca geçerek kelime serüvenine başlamış. Kelimelerin dizilimine uğraşmamış kimse. Kelimeler kendileri bizatihi dizilip inci gibi oturmuş şiir aynasına. Bu iyi bir şiir. Şiirden anlarım ben. Mehmet Yaşar öğretti döve döve, anlarım ben şiirden.

“Şeytan sancağın dikmiş pazara”
Modern çağın benimsediği çok da sevdiği kapitalizm bütün ilhamını şeytandan alır. Tacirleri birer illüzyonist. Eskiden çarşıdan alırdık bir tane eve gelirdik bin. Şimdi başka. Her pazarda hile her pazarda yalan. Kim aldığı hangi şeyden ödediği bedelin hakkını alabiliyor bugün?

“Zindanlara yabancı ruhum”
Şair burada takiye yapmış. Ruhunun zindan olduğunu izhar eylemek yerine bunu setretmeyi denemiş lakin görülene göre ruh zindanında kötülüğü terbiye ediyor. Bir sonraki mısrada ruh zındanında o kadar çok kötülüğü terbiye etmiş olmasına rağmen kapitalizmin satış sahtekarlıklarına alışamadığından bahsediyor. Bunu varoluşa yaslayarak insan istidadındaki çeşitliliğe dikkat çekiyor. Sonra bize zindanında terbiye ettiği tiplerden birinden bahsediyor. Diyor ki:

“Tırnaklarını törpüleyen
Ve ekonomiden anlayan” (adamlar)
Bu tipi ben de gerçekten sevmem. İkisi ayrı tipler fakat bu aşağılık vasıfların ikisini birlikte taşıyanlar insanın midesini ağzına getiriyor. Süslü püslü kremli fondötenli kaşıyla sakalıyla uzun uzun oynatan yolunmuş tavuk tipi. Eyvah ekonomiden anlıyorsa bir de. Allah uzak etsin muhabbet soframızdan.
“-alışmasın-
Katışmasın hamuruma o (Müslüman Türk’ün irfan kodlarına, şuur hamuruna bu tip karışmasın.)
Sökülecekse dişlerim
Damağımdan kanlı
Bir gök yüzü çıkacaksa
Buna razıyım”

Şair, dürüstlüğe, bedeli her ne olursa olsun razı olmayı teklif ediyor. İnsanın en mümeyyiz erdemlerinden olan dürüstlüğe çağırıyor kim varsa. Adeta bütün âlemler duysun diye kelimelerin en yüksek dağından haykırıyor. Kıyameti her mümin gibi müjde sayıyor. Şiir, Yoldaki Kalemler ’de yayınlandı. Hasan Ağabey’i kutlarım.
Çayına karbonat karıştırılır mı lan bir şairin, Allah vere de tütününün başına bir iş gelmeye. Gerçi tütüncünün de numara yapması işimize gelir; bir şiire daha kavuşur Türk edebiyatı. Türk edebiyatını kutlarım. Ferhat Altun’u kutlarım.


ilgili şiir:

Yorumlar