Ana içeriğe atla

BORÇLANDIRILMIŞ İNSANIN İMALİ - FAZLI BAYRAM

"Borç sadece ekonomik bir dispozitife indirgenemez; o aynı zamanda yönetilenlerin zamanının ve davranışlarının belirsizliğini azaltmayı hedefleyen, bireysel ve kolektif öznelliklerin denetimine ve yönetimine ilişkin bir güvenlik tekniğidir. Devlet’e, özel sigortalara ve daha genel olarak şirketlere karşı hep daha fazla borçlu hale geliyoruz ve vaatlerimizi yerine getirmek için hayatlarımızın, ‘’insani sermaye’’mizin ‘’girişimcileri’’ olmaya teşvik ve icbar ediliyoruz; tüm maddi, zihinsel ve duygulanımsal ufku

muz böylece yeniden biçimlendirilmiş ve alt üst edilmiş bulunuyor." (Kitabın arka kapağından)

Kitabı, Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu tavsiyesi ile aldım ve yüksek lisans öğrencisiyken Uluslararası Muhasebe dersinin dönem ödevlerinden biri olarak okudum. Mahmut Yardımcıoğlu,  1996’da tanıştığım, onu tanıyor olmanın ayrıcalığını yaşadığım, hayatımın anlam iksirlerinden olan değerli bir ağabey. Kendisi üniversite öğrencisiyken ben lise öğrencisiydim. Mahmut Ağabey daha o yıllarda gençlerin yol göstericisiydi. Kimimize ağabeylik, kimimize kardeşlik, kimimize yoldaşlık, kimimize babalık eden fedakâr bir halk kahramanı. Fikrî istikameti, meslekî başarısı, kişisel ve sosyal yaşantısıyla örnek bir şahsiyet. Bizleri daima çok çalışmaya, ahlaklı ve değer sahibi olmaya, ülke meselelerine duyarlı olmaya ve okumaya teşvik eden, bu yolda kimin neye ihtiyacı varsa temin ederek hayata tutunmamızı kolaylaştıran gayretli bir ağabey. Sohbetleriyle, nasihatlarıyla kalplerimize umut serpen, büyük küçük demeden, zengin fakir ayırt etmeden temas ettiği her insana özgüven aşılayan bir ışık. Öyle ki bizler o yıllarda Mahmut Ağabeyin kişisel ve toplumsal başarılarını, fedakârlıklarını, görebildiğimiz kadarıyla özel yeteneklerini O’nun gibi olma arzusuyla birbirimize anlatır, O’na özenirdik.

İşletme bölümünde yüksek lisansa başladığımda Mahmut Ağabey ders hocamdı artık. Böyle bir şahsiyet abidesine talebe olmak, hele de eskiden beri tanıdığı biri olarak, benim için büyük bahtiyarlık. Ona Hocam demek için heyecanlanıyordum. Derken ilk ders… Odasında. Kendisinden aldığım derslerle ilgili kısa bir sohbet, ardından ödevler. Ödev olarak verdiği kitaplar arasında ‘Borçlandırılmış İnsanın İmali’. Daha kitabın adını okur okumaz zihnimde birtakım kıpırdanmalar hissettim. Heyecanım iyice arttı, kitabı derhal edinmeliydim. Bunun için, talep ettiğimiz kitapları temin etmekte ve bizlere, istikametimize uygun kitaplar önermekte maharetli Mehmet Raşit Küçükkürtül’e müracaat ettim. Sağ olsun çok kısa sürede kitabın, talep ettiğim diğer kitaplarla birlikte, elime ulaşmasını sağladı.

Hayatımın köşe taşlarından biri olan örnek Adam, bu kitabı okumama vesile olmuştu. Adındaki güçlü vurgunun içi iyi doldurulmuş sağlam bir kitap. Her sayfasında hayret ve heyecanımı arttıran bu kitabı toplumsal meselelere duyarlı, milli ve yerli hassasiyetler taşıyan herkese tavsiye ederim. Milletlerin borç batağı içinde nasıl kontrol altında tutulduğu, milletlerin borçlandırılmasından kapitalizmin ne gibi çıkarlar sağlayıp bunu nasıl bir projeyle yürüttüğü, kapitalizmin borçlandırdığı milletleri nasıl sömürdüğü, ekonomik sistemlerin kapitalizmle hangi hususlarda iş birliği içinde olduğu, bu durumların sosyal psikolojiye etkileri gibi birçok gerçeği ortaya koyan bu kitabı lütfen okuyun.

(Borçlandırılmış İnsanın İmali/Maurizio LAZZARATO/Türkçesi: Murat ERŞEN/Açılım Kitap)


Yorumlar